Ideale moment om een huis te kopen ?

Ideale moment om een huis te kopen ?

De ene na de andere bank verlaagt de hypotheekrente en huizenprijzen daalden in vijf jaar 20%. Het ideale moment om een huis te kopen of moeten we nog wachten?

Onlangs kondigde ABN Amro aan dat het de rente verlaagt, eerder deze week deed Obvion dat. Dat was al de achtste bank op rij. De daling is eind vorig jaar ingezet. De gemiddelde hypotheekrente voor tien jaar vast bedroeg in september nog 5%, nu is dat nog 4,6%. Dat scheelt aanzienlijk in de maandlasten: op een hypotheek van twee ton dalen de maandlasten door de rentedaling met 0,4% met bijna 70 euro per maand.

Banken moeten het geld dat ze uitlenen zelf ook weer lenen op de kapitaalmarkt en dat is goedkoper geworden. Die meevaller berekenen ze door. Wat ook nog meespeelt is dat iedereen die vanaf dit jaar een huis koopt verplicht een annuïtaire lening moet nemen. Dat betekent dat de hele hypotheek in 30 jaar moet worden afgelost. Daardoor loopt de bank flink minder risico, dus kan de rente omlaag.

De maandlasten zijn dus een stuk lager door de lagere hypotheekrente en daar komt nog bij dat de huizenprijzen flink gedaald zijn: gemiddeld met 20% in de afgelopen vijf jaar.